çiçeklerin arasında salıncakta sallanan şapkalı kadın illüstrasyonu

Ruh durumunuzdaki duygu değişimlerinin ne ile ilgili olduğunu merak ediyor musunuz? Eğer cevabınız “evet” ise serotonin ne demek sorusunu ayrıntılı olarak yanıtladığımız içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz. 

Bildiğiniz gibi, bedenimizde hormon salgılayan pek çok organ bulunuyor. Bu bilgiyi göz önünde bulundurduğumuzda, vücudumuzun işleyişinden ruh halimize kadar pek çok değişikliğin temel sebeplerinden birinin hormonlarımız olduğu çıkarımını yapabiliriz. 

Peki serotonin ne demek? Mutluluk kaynağı olarak da nitelendirebileceğimiz bu hormonu artırmak mümkün mü? Gelin, daha fazla vakit kaybetmeden bu sorularınıza yanıt bulalım! 

Mutluluk Kaynağı Serotonin Ne Demek? 

Pek çoğumuz mutluluk hormonu olarak bilse de; serotonin ne demek sorusunu, ruh halinizden ve duygu değişikliklerinden sorumlu olan, vücudun en önemli hormonlarından bir tanesi olarak açıklamak mümkün. 

Bu hormon, yüksek ya da düşük olmasına göre ruh halini düzenlemesinin yanı sıra hafızayı güçlendirmeye de yardımcı olur. Serotonin hormonunun vücutta daha pek çok görevi vardır. 

Beyin ve diğer sinir sistemi hücrelerinin arasındaki iletişimi sağlamasının yanı sıra; uyumaya, uyanmaya, yemek yemeye ve yediklerimizi sindirmeye kadar pek çok davranışımızda serotonin hormonuna ihtiyaç duyarız.

Kaygı ve stresi düzenleyen serotonin hormonunun az salgılanması depresyona neden olabilir. Fazla salgılandığı takdirde ise sinir hücrelerini aşırı uyarabilir. Peki eğer vücudumuzda salgılanan serotonin miktarı düşükse bunu nasıl arttırabilirsiniz? 

Serotonin ne demek sorusunu yanıtladığımıza göre dilerseniz vücutta serotonin hormonu nasıl arttırılır konusuna da değinelim… 

Serotonin Hormonu Nasıl Arttırılır? 

Vücutta salgılanan serotonin hormonunun vücut işleyişine pek çok faydası olduğundan söz ettik. Stressiz ve depresyondan uzak bir hayat yaşamak istiyorsanız bunun en temel adımı vücudunuzun salgıladığı serotonin miktarını arttırmak olmalı. 

Vücudunuzdaki mutluluk hormonu olması gereken seviyeye ulaştığında dünyaya daha farklı baktığınızı hatta gülüşünüzün bile değiştiğini hissetmeniz muhtemel! Peki ama serotonin hormonu nasıl arttırılır?

1. Serotonin İçeren Besinler Tüketin 

Serotonin hormonunu arttırmanın en etkili yollarından bir tanesi, günlük beslenme rutininize serotonin içeren besinleri dahil etmek. Bunun için sabah kahvaltılarında daha çok yumurta ve peynir tüketmeye özen gösterebilirsiniz. 

Ayrıca; muz, ananas, kivi gibi meyveler ve fındık, badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişler de serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor. Bu meyve ve yemişleri atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz gibi dilerseniz lezzetli mi lezzetli içecekler de hazırlayabilirsiniz! 

2. Masaja Gidin 

Eminiz ki pek çoğunuz masaj yaptırmaktan hoşlanıyorsunuzdur. Bedeni rahatlatmaya yardımcı olan masaj, serotonin miktarını yükseltmeye yardımcı olabilecek en etkili önlemlerden bir tanesi olarak kabul ediliyor. 

Peki masaj ve serotoninin nasıl bir ilişkisi olabilir? Vücutta stresi tetikleyen en önemli hormon kortizoldür. Kortizol hormonunun artışı ise tahmin edebileceğiniz gibi serotonin hormonunun düşmesine neden olur. 

Masaj yaptırdığınızda ise vücutta salgılanan kortizol hormonu giderek azalır. Böylece kendinizi çok daha iyi, keyifli ve tabii ki çok mutlu hissedersiniz! 

3. Güneşin Altında Daha Çok Zaman Geçirin 

Güneş gördüğünüzde içinizi bir huzur, mutluluk mu kaplıyor? Sebebi belli; serotonin hormonu! Güneş ışığı, vücuttaki serotonin miktarını arttırmaya yardımcı olur. 

Çünkü güneşe çıktığınızda vücudunuz D vitamini almış olur; D vitamini ise bol miktarda serotonin salgılamaya yardımcıdır. Bu nedenle hem mutluluğunuza katkıda bulunması için hem de D vitamininin sağlamış olduğu daha pek çok olumlu etkiden faydalanabilmek için güneşi sevin ve güneşin altında bol bol zaman geçirin. 

4. Spor Yapın 

Spor yapmanın hem bedenimiz hem de sağlığımız için pek çok faydası bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de vücutta salgılanan serotonin miktarını artırması. Hangi sporu yapmak istediğiniz ise tamamen sizin istek ve beklentilerinize kalmış! 

Örneğin doğada vakit geçirmeyi seviyorsanız tempolu yürüyüş ve koşu yapabilirsiniz. Hafta sonları düzenli olarak bisiklet sürmeye gidebilirsiniz. Daha sakin, bedeninizi dinlendirecek bir egzersiz arayışındaysanız da yoga ve meditasyonu tercih edebilirsiniz. 

Elbette başladığınız sporu alışkanlık haline getirmeniz ve düzenli olarak yapmaya devam etmeniz önemli. Bu noktada eğer bir rahatsızlığınız varsa spor rutinine başlamadan önce doktorunuza danışabilirsiniz. 

Ayrıca vaktinizi alacağı düşünüldüğünde seçtiğiniz spor dalını gerçekten sevdiğinizden emin olmanız da önemli. 

6. B Vitamini Alın 

B grubu vitaminleri arasında en çok B6 vitamini vücuttaki serotonin üretimini hızlandırmaktadır. B6 vitamini sayesinde kendinizi yalnızca mutlu hissetmezsiniz, aynı zamanda zihniniz de daha berrak olur. 

Üstelik B6 vitaminini beslenme planınıza dahil etmek sandığınızdan da kolay. Kabuklu kuruyemişler, kuru baklagiller arasında yer alan; nohut, süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et, havuç, patates, bezelye… 

Saydıklarımızın tümü eşsiz birer B6 vitamini kaynağı. Bu besinlerin yanı sıra B12 açısından zengin gıdaları da beslenme listenize dahil ederek kendinizi çok daha mutlu ve enerjik hissedebilirsiniz. 

7. Sosyal Bir Varlık Olduğunuzu Sık Sık Hatırlayın

Bildiğiniz gibi insan, sosyalleşme ihtiyacı olan bir varlık. Mutluluğun temel kaynaklarından biri de sosyalleşmek. 

Kimileri yalnızlığı sevse de bir süre sonra bu insana kendini daha değersiz ve mutsuz hissettirebilir. Oysaki sevdiğiniz bir işle uğraşmak, sevdiklerinize vakit ayırmak, insanlarla sohbet etmek serotonin üretimini ve salınımını ciddi anlamda artırmaktadır. 

Daha çok sosyalleşerek hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu etmeye ne dersiniz? 

Sizler için serotonin ne demek sorusunu yanıtlayarak bedeninize ve ruhunuza mucizevi dokunuşlarda bulunan bu hormonun üretimini nasıl arttırabileceğinize dair önerilerde bulunduk. Umuyoruz ki okurken keyif almışsınızdır ve sizler için faydalı olmuştur. 

Eğer vücudunuz yeteri kadar serotonin üretmiyorsa ve salgılanan serotonini etkili olarak kullanamıyorsa bu durum çeşitli depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra daha önce de belirttiğimiz gibi yüksek serotonin salınımı çeşitli sorunlar yaratabilir. 

Eğer sormak istedikleriniz varsa ya da kendinizi mutsuz hissediyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Online terapi platformu Evimdeki Psikolog, donanımlı psikolog ve klinik psikologları ile her konuda olduğu gibi bu konuda da sizlere destek vermeye hazır. 

Son olarak dilerseniz web sitemizdeki psikolojik değerlendirme testlerini çözerek ruh halinizle ilgili daha detaylı çıkarımda bulunabilir ya da sizler için hazırladığımız blog yazılarına göz atabilirsiniz