İlk Gece Korkusu Nedir, Nasıl Yenilir?

İlk gece korkusu, çoğu kadının yaşadığı cinsel birleşmeye dair yoğun korkudur. Bu korku evli çiftlerin cinsel ilişkiye girememesine neden olmaktadır. İlk gece korkusunun en önemli nedeni yanlış ve eksik bilgilerdir. Kızlık zarı, kanama ve acı ile ilgili yanlış bilgiler kadını etkilemektedir. İlk gece korkusu uzun sürerse vajinismusa dönüşebilir. Bu sebeple ilk geceyle ilgili hurafelere inanılmamalıdır. Bir uzmandan destek alarak da bu sorunu çözebilirsiniz.

İlk Gece Korkusu Nedir? Kimlerde Görülür?

İlk Gece Korkusu Nedir? Kimlerde Görülür?

İlk gece korkusu daha çok kadınlarda, daha nadiren de erkeklerde görülen cinsel ilişkiye dair duyulan yoğun korku ve kaygı olarak adlandırılır. Bu yoğun korku kişinin cinsel ilişkiye girememesine neden olur. Yeni evlenen çiftlerin düğünden sonraki geceye gerdek gecesi adı verilir. Bu gecede evli çiftler ilk birleşmelerini yaşarlar. Günümüzde bu çok yaygın olmasa da bazı yörelerde bu hala bir kural olarak görülür. Bu kural yoğun baskıya neden olur ve evli çiftlerde korku yaratır. Kadınlarda ilk gece korkusu uzun sürüyorsa vajinismusa dönüşebilir. İlk gece korkusu ile vajinismus karıştırılmamalıdır. Vajinismus için blog yazısına bakabilirsiniz: Vajinismus Blog Yazısı

Daha çok kadınlarda yaşanan bir durumdur, evet; fakat erkekler de yaşamıyor değil. Öncelikle erkeklerden bahsedeceğim. Erkeklerde ilk gece korkusu performans kaygısı olarak gözükür. Bu kaygı ve tabii ki yoğun heyecan bazı cinsel işlev sorunlarına neden olur. Örneğin; sertleşme, erken boşalma gibi problemler ortaya çıkabilir. Sadece kadınlar değil erkekler de katı kurallar ile büyüyebiliyorlar. Bu da onlarda ilk gece korkusuna neden oluyor. Bu sebeple okullarda ve aile içinde verilen erken eğitimler çok önemlidir.

İlk Gece Korkusunun Sebepleri Nelerdir?

İlk Gece Korkusunun Sebepleri Nelerdir?

İlk gece, evli çiftler için halledilmesi gereken bir şeydir. Bunu anlatan bazı kalıplar hâlâ kullanılmaktadır: ‘bekareti almak, işi halletmek, kızlığı bozmak’. Bu kelimeler bile kişinin gergin hissetmesi için yeterlidir. 

Kadınlarda ilk gece korkusunun en yaygın nedenlerinden biri ilk geceyle yani cinsel birleşmeyle ilgili yanlış ve eksik bilgilerdir. Etraftan duydukları ilk geceye dair anıları kafalarında canlandırdıklarında yoğun bir kaygıya neden olur. İlk geceye dair düşündükleri, birleşme anında kızlık zarının patlayacağı, çok fazla kanama olacağı hatta bu kanamanın durmayacağı ve hastaneye kaldırılacağıdır. Ayrıca bu kanamayla birlikte çok fazla acı çekeceğini düşünmeleridir. Kim böyle düşünüp hayal etse, sonuç kaygı ve bunun sonunda cinsel birleşme gerçekleşmemesi şeklinde ortaya çıkacaktır. Bunun doğru olup olmadığı ile ilgili soru işaretleri çok fazla var. Eğer vajina ıslanması gerçekleşmediyse; kasların rahatlamadığı, uygunsuz bir ortamda yetersiz ön sevişme ile cinsel birleşme gerçekleşirse kişi ağrı duyabilir ve biraz da olsa kanama meydana gelebilir. Fakat kanamanın durmadığı hastaneye kaldırılan bir durumun meydana gelmesi olanaksızdır. Oysaki cinselliğin doğasında kanama ve acı yoktur. 

Evlilik öncesi eğitim mutlaka şarttır. Hala toplumumuzda bir tabu olarak görülmekte ve bu konu hakkında konuşulmamaktadır. Bunun da kişilere yararı değil; zararı vardır. Kişiler, konuşmadıkları için internetten araştırdıklarına ya da kulaktan dolma yanlış bilgilere inanmaktadırlar. Erkekler için bu daha az sorun yaratır. Çünkü erkeklerin çoğu bu deneyimi yaşarlar ya da erkek arasında konuşurlar. Fakat kadınlar ailesine bile bunu sormakta çekinirler. Aile de çocuğa anlatmaktan uzak durur. Bu sebeple evlilik öncesinde bundan kaygı duyan kişiler uzman kişilerden bilgi almalıdır. Sonuç olarak cinsel bilgisizlik ilk gece korkusuna neden olmaktadır. 

Bazı kadınlar ise cinsel birleşme sırasında birbirlerine kenetleneceklerini, penisin vajinanın içinde kalacağı ve hastaneye kaldırılacağına inanıyor. Bu durumda da rezil olacakları düşüncesi büyük kaygıya ve korkuya neden oluyor. Fakat bu fiziksel olarak mümkün değildir. Birleşme sırasında çiftler dururlarsa, penis sertliği kaybolacaktır. Penis sertliği devam etmediği sürece vajinaya girmesi zordur. Bu da yanlış bilgilendirilme sonucudur. Kadınlar bu korkunç; fakat imkansız duruma inandıkları için korkarlar ve cinsel birliktelikten uzak dururlar.

İlk gecede kadından kan gelmesi aileler için çok önemlidir. Bu durum gerçekleşmezse kadının daha önce böyle bir deneyim yaşadığına inanılır ve bu çok kötü sonuçlar doğurur. Kadın bunu düşündükçe tabii ki korkuya kapılacaktır. “Ya benden kan gelmezse” gibi yoğun korkular onu cinsel birleşmeden uzaklaştıracaktır. Fakat bu çok yanlış bir bilgidir. Kadının vücudu rahatsa, kasılma yoksa, vajina ıslanmışsa, haz yüksekse kanama meydana gelmemektedir. Bu bilimsel bir sonuçtur. Bu sebeple kan gelmeli diye bir durum söz konusu olmamalıdır. 

Önceden yaşanan travmatik olaylar da ilk gece korkusuna neden olmaktadır. Cinsel taciz yaşandığında veya dolaylı yoldan gördüğünde, buna maruz kaldığında cinsel birleşmeyle ilgili algı değişebilmektedir. 

İlk Gece Korkusu Nasıl Yenilir?

İlk Gece Korkusu Nasıl Yenilir?

-Cinsellikle ilgili her duyduğunuza inanmayın. İnternet yerine güvenilir kaynaklardan bilgi edinmeye çalışın. Bunun için kitaplar, makaleler araştırın. 

-Cinsel birleşmeyi ilk geceden yaşamak zorunda değilsiniz. Hazır olmanız çok önemlidir. İlk gece değil bir sonraki geceye bile bırakmanız sizi o korkunuzu biraz da olsa hafifletecektir. 

-Kaygılarınızı ve korkularınızı konuşmaktan çekinmeyin. Evleneceğiniz kişiyle bunu konuşmanız sizi rahatlatacaktır. 

-Baskı altında olacağınız bir ortamda gerçekleştirmekten kaçının. Ailenizin bulunduğu bir evde veya apartmanda yapmayın.

-Cinsel birleşme anında, birleşmeye değil ana ve hazza odaklanmaya çalışın. Birleşmeye odaklanmanız korkunuzu tetikleyecektir. 

-Ön sevişmeyi mutlaka uzun tutmalısınız. Bunu ilk cinsel birleşme anı değil; tüm ilişkilerinizde bir alışkanlık haline getirmeniz cinsel ilişki kalitenizi yükseltecektir. 

-İlk cinsel birleşmenizde kayganlaştırıcılar kullanabilirsiniz. Bu penis vajina birlikteliğin daha konforlu olmasını sağlayacaktır. Bu tür ürünleri kullanmaktan çekinmeyin. Unutmayın, önemli olan rahat bir cinsel birleşmedir.

-İlk birleşmenin mükemmel olmasına odaklanmayın. Cinsellik öğrenilen bir şeydir. Bunu da eşinizle birlikte öğreneceksiniz. Bu sebeple ilk cinsel ilişki mükemmel olmasa da olur.

İlk cinsel birleşmede; hem kadın hem erkek rahatsa, uygun bir ortam varsa, uzun süren bir ön sevişme varsa, vajina ıslaklığı ve ereksiyon gerçekleşmişse, kayganlaştırıcı ürünler kullanılmışsa, sakin ve yavaş yavaş giriş sağlanırsa acı ve kanamaya rastlanmaz. Belki kahverengi veya pembemsi bir akıntı meydana gelebilir. Fakat korktuğunuz hiçbir durum gerçekleşmeyecektir. 

İlk gece korkusunu aşmakta zorlanıyorsanız bir yardım almaktan çekinmeyin. Uzun süren ilk gece korkusu vajinismusa dönüşebilir. Bu sebeple bir uzmana danışarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Lidya Çoban Yılmaz
Klinik Psikolog