Kadınlarda Orgazm Sorununun (Anorgazmi) Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda orgazm problemi cinsel uyarılma evresinden sonra orgazm evresine geçilememesi anlamına gelmektedir. Kadın orgazm olma yolunda orgazmik reflekse ket vurmayı öğrendiği için orgazm olamaz. Bunun sebepleri incelenir ve tedavi sürecine başlanılır. Bilişsel davranışçı cinsel terapi ve danışanın motivasyonu, iş birliği ile sorun ortadan kalkar.

Kadınlarda Orgazm Sorunu (Anorgazmi) Nedir?

Kadınlarda Orgazm Sorunu (Anorgazmi) Nedir?

Kadında orgazm, cinsel ilişki sırasında cinsel hazzın artması ve yoğun uyarılma ile çıkılan en tepe nokta olarak adlandırılır. Orgazm, bu noktaya çıktıktan sonra vajinanın ritmik kasılmalarıyla meydana gelen bir süreçtir. Fizyolojik olarak ise vajinal ve klitoral uyarıların klitoriste toplanmasıyla cinsel bölgelerden başlar ve tüm bedende hissedilir. Bunun için yeterli uyarılma gerekir. Eğer bu sağlanmazsa kadın orgazm olamayacaktır. 

Kadınlarda orgazm değişiklik gösterir; hiç boşalmayan, yalnızken (bir partner olmadan) orgazm olabilen, doğrudan bir partner tarafından klitoral olarak uyarılma gerektiren, cinsel birleşme ile boşalabilen ya da sadece göğüs uyarılması ile boşalabilen kadınlar vardır. Sonuç olarak; orgazmın normal aralığı ve sınırları henüz tanımlanamamıştır. 

Orgazm bir refleksti ve bütün reflekslerin sınırı vardır. Örneğin, dize vurulan hafif bir vuruş kişinin tekme atması için yeterli olabilir; fakat bazı kişilerde bu yeterli olmayıp tepki vermez. İkisi de çok normaldir. Yani orgazm da bunun gibidir; eşik değerler kişiden kişiye değişiklik gösterir. Orgazmda süre, yoğunluk, odak kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yeterli bir uyarılma varken, yoğunluk varken kişi orgazm sorunu yaşıyorsa burada bir bozukluk var diyebiliriz.

Tekrarlayan bir şekilde cinsel uyarılma evresinden sonra orgazm olamamaya orgazm bozukluğu veya anorgazmi denir. Bu bozukluk kendini iki şekilde gösterebilir; birincil ve ikincil orgazm bozukluğu. Birincil orgazm bozukluğu, kadının daha önce hiç orgazm olamaması iken; ikincil orgazm bozukluğu daha önceden orgazm oluyor olması; fakat sonradan bunu gerçekleştirememesi anlamına gelmektedir. Ayrıca bazı kadınlar hiç orgazm olamazken, bazı kadınlar bazı koşullarda orgazm olabilmektedir. Bu da genel veya durumsal olarak ayrılır.

Cinsel işlev bozukluğu ile gelen kadınların %40 ile %60’ında orgazm bozukluğu tespit edilmiştir. Orgazm sorunu ile gelen kadın sayısı çok azdır. Çünkü çoğu kadın orgazmı bilmemekte veya buna önem vermemektedir. Yaş ilerledikçe kadınlarda orgazm olabilme sayısı artmaktadır. Çünkü yıllar geçtikçe kadın bedenini tanır ve nasıl orgazm olacağını öğrenir. Fakat 20’li yaşlarda orgazm sorunu daha çok yaşanır. Çünkü kadın henüz bedenini tanımamıştır. 

Kadınların bir kısmı doğru bir şekilde uyarılmadıkları için anorgazmiktir, bazıları ise en yoğun uyarıma bile orgazmla yanıt veremezler. Çeşitli nedenlerden dolayı bu kadınlar orgazmik refleksine ket vurmayı öğrenmiştir. Bu kasılma tamamen istemsizdir, genellikle bunu yaşayan kadınlar orgazm olmayı çok isterler; fakat ket vurdukları için olamazlar. 

Cinsel birleşme sırasında orgazm olamamak, kadınların en yaygın şikayetlerinden biridir. Kadın anatomisi ele alındığında bu durum şaşırtıcı değildir. Çünkü cinsel birleşme, klitoral bölgeyi uyarma açısından oldukça zayıf ve dolaylı bir yoldur. Doğrudan klitorisi uyarmak kadar güçlü bir uyaran değildir. 

Kadınlarda Orgazm Olamamanın Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda Orgazm Olamamanın Psikolojik Nedenleri Nelerdir?

Kadınlarda orgazm olamamanın birçok nedeni vardır; psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar, kullanılan ilaçlar, partnerle problemler.

  • Cinsellikle ilgili suçluluk, utanç duyguları, korkuları kadında orgazm olmayı etkilemektedir. 
  • Fiziksel veya psikiyatrik bir hastalık var ise bu da orgazmı etkiler. Çünkü kullanılan ilaçlar zevk almayı azaltır. 
  • Depresyon veya anksiyete bozukluğu olan kadınlarda sık görülebilmektedir.
  • Bazı araştırmalarda, anorgazmik kadınların çocukları ve babaları ile duygusal bir bağın olmadığı görülmüştür. Bozuk aile ilişkilerinde var olan kadınlar orgazm problemleriyle daha çok karşılaşmaktadır.
  • Kadının partneriyle ilgili problemin olması orgazm olmayı etkilemektedir. Partnerle ilişkisindeki bağlanma problemi, çelişkili duygular, kırgınlık, kızgınlık gibi olumsuz duyguların var olması kadını etkilemektedir.
  • Öğretilen kadın rolünün dışına çıkamamak da bir sorundur. Toplumda önem verilen edilgenlik, itaatkarlık, partnere karşı sorumlu olma gibi özellikler de orgazm olmayı zorlaştırır. 
  • Kadının bu soruna karşı beslediği yoğun kaygı da orgazm bozukluğunun nedenlerinden biridir. 
  • Kadınların travmatik cinsel deneyimi de orgazm problemine neden olmaktadır.
  • Mükemmeliyetçi yapıdaki kadınların da orgazm olamaması yaygın bir durumdur.

Orgazm bozukluklarının %5’i organik sebeplerden oluşmaktadır. Örneğin; şeker hastalığı ve nörolojik problemler orgazm bozukluğuna neden olur.

Kadınlarda Orgazm Olamama Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınlarda orgazm sorunu tek başına çözülmesi zor bir sorundur. Kadının uzman bir cinsel terapiste giderek sorunu çözmesi gerekir. Orgazm olmanın ana prensibi cinsel uyarımı yükseltmek ve ketlenmeyi minimuma indirmektir. Bunun için masturbasyon çok önemlidir. Kadın tek başına, yalnız iken bedenini tanıma yoluna girmesi gerekir. Yalnız olmalıdır; çünkü izlenmenin baskısı kadın üzerinde fazla olabilir veya uzun sürmenin verdiği stres kadını orgazm olmaktan uzaklaştıracaktır. Masturbasyon hakkında duyduğu suçluluk ve utanç duygusu da kadını masturbasyondan uzak tutabilir. Bu utanç ve suçluluk duygusu da terapide çalışılır. 

Hiçbir zaman orgazm olamamış kadın orgazm olmaktan korkabilir ve ona zarar vereceğini düşünür. Fakat böyle bir şey yoktur. Orgazm zevkin en tepe noktasıdır. Hemen hemen her kadın bunu yaşamayı ister. Terapilerde kadından orgazmla ilgili fantezilerin konuşulması istenir. Ne olacağını düşündükleri ya da neyden korktukları seansta detaylıca incelenir. Tecrübe edilen yaygın korkular şunlardır: “Kontrolümü kaybedeceğim”, “Sapıtacağım”, “Zevk alırsam herkesle cinsel ilişki yaşamak isteyeceğim”, “Zarar göreceğim”. Bu korkuların çoğu çocukluktan gelmektedir. Cinselliğe karşı koyulan yasaklar bu şekilde düşünülmesine neden olur. 

En yaygın olan yöntem bilişsel ve davranışçı cinsel terapilerdir. Terapide ilk aşama sorunu yaşayan ve daha önce hiç orgazm olmayan kadına orgazmı anlatmaktır. Açık, sade bir dille, örneklendirerek, karşı tarafın anlayacağı şekilde anlatılması önemlidir. Ardından suçluluk duygusu, korkular, yanlış bilgilendirmeler giderilir. Bu aşamalardan sonra tek başına ve partnerle birlikte yapacağı egzersizler verilir. Bu sebeple terapiye eş olarak gelinmesi tavsiye edilir. Cinsel terapist ve sizin iş birliğiniz ve motivasyonunuz ile sorun ortadan kalkmaktadır. 

Lidya Yılmaz
Klinik Psikolog